“DACA VOI NU MA VRETI, EU VA VREAU!”

Ne angajam ca obiectiv fundamental aderarea Romaniei la zona euro pentru ca asta confera garantie ca va face parte din grupul statelor care constituie un nucleu puternic si va duce la tot felul de avantaje pe care Romania nu le are azi!” declara raspicat Ludovic Orban cu ocazia lansarii Programului PNL pentru Europarlamentare, in luna mai 2019.

Intrebat recent asupra orizontului de timp pentru aderarea la zona euro, primul ministru Ludovic Orban pastreaza o neinteleasa discretie, indicand ca termen data la care “vom indeplini conditiile de aderare la zona euro!” sugerand rau-voitorilor celebra expresie a istoricului roman Suetoniu: “Ad calendas graecas!

Daca moneda unica europeana ar putea replica declaratiei primului nostru ministru, cronicarii vremurilor noastre i-ar consemna spusele, cu subiect si predicat – conform unei exprimari en vogue – citand  pe Alexandru Lapusneanu, apud Grigore Ureche: “De nu mă vor, eu îi voiu pre ei şi de nu mă iubescu, eu îi iubescu pre dînşii şi tot voi merge, ori cu voie, ori fără voie !

Nici recent lansatul “Plan national de investitii si relansare economica” nu aduce lamuriri suplimentare, exceptand precizarea obiectivului noului model de dezvoltare: asigurarea convergentei cu economiile europene la orizontul anului 2025!

Ultimul Raport asupra convergentei publicat de Banca Centrala Europeana in iunie a.c. examineaza situatia a sapte din cele opt tari care nu au adoptat moneda europeana.  “Convergenta” este conceptul ce sintetizeaza adecvarea profilului macroeconomic al unei tari standardelor definite la nivelul Uniunii Europene pe baza analizei: evolutiei preturilor, a finantelor publice, a cursului de schimb, a dobanzii pe termen lung si a altor factori (situatia si evolutia balantei de plati curente, evolutia costurilor salariale unitare, etc.)

Astazi, Romania este singurul stat membru dintre statele Uniunii Europene aflate in afara zonei euro (Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Suedia) care nu indeplineste niciun criteriu pentru adoptarea monedei unice europene. Danemarca a notificat Consiliul Uniunii Europene ca nu are intentia de a Adera la moneda unica europeana. Spre deosebire de Danemarca, Romania nu a notificat Consiliului Uniunii Europene o astfel de intentie, chiar daca mai-sus citata declaratie a lui Ludovic Orban  exprima exact acest lucru!

Pentru a indeplini criteriile de convergenta economica in totalitate – neexistand o departajare din punctul de vedere al importantei – autoritatile romane ar trebui sa elaboreze si sa implementeze politici adecvate. Presupunand ca ar exista lideri politici avand cunoastintele teoretice necesare elaborarii unor astfel de politici,  este greu de presupus ca ar avea si curajul implementarii lor, datorita incompatibilitatii cu abordarea pragmatica a intregului spectru politic reprezentat in Parlament: populismul! Caruselul ametitor al evenimentelor electorale (locale, parlamentare, prezidentiale, europene) asigura pentru mult prea multi ani de acum incolo suprematia populismului in raport cu orice alta doctrina politica!

Monedei unice  europene nu i-a trebuit prea mult timp pentru a percepe lipsa entuziasmului autoritatilor romane in a-i acorda viza de rezidenta, optand pentru o abordare pragmatica, cu sprijinul deloc dezinteresat al unor sustinatori locali, nedeclarati ca atare dar usor de identificat…

Daca “dragii de romani” par a nu intelege semnificatia termenului definit de Ludovic Orban cu tipica si indoielnica rigurozitate a declaratiilor politice si guvernamentale, pentru moneda unica europeana calendele grecesti ale aderarii Romaniei la zona euro au fost intuite ca atare de la bun inceput!    Motiv pentru care, premiera istorica, muntele a hotarat sa vina la Mahomed: de ani buni preturile celor mai tranzactionate bunuri si servicii din piata (locuinte, autoturisme, aparatura IT, abonamente TV  si telecomunicatii, chirii, leasing imobiliar sau mobiliar, consultanta sau asistenta juridica, cazare hoteliera, turism, etc.) sunt exprimate in… euro!

Discrepanta dintre denumirea monedei nationale (“Leu”!), statutul de singur stapanitor  conferit legal («moneda naţională este leul” – Constitutia Romaniei, art.137.2, „Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională -leu” – Regulament BNR nr.4/2005 ) pe de o parte si situatia de umil mijlocitor al cumpararii de euro nu a fost niciodata mai pregnanta! Pana si reglementarile legale au ca moneda de referinta euro, cum ar fi pragul de garantare a achizitiei de prima casa sau noua casa!

Accesarea “zonei euro” reprezinta nu doar un obiectiv strategic al Romaniei, ci si o obligatie asumata prin semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana. Teoretic, cel putin, Comitetul pentru Pregatirea Trecerii la Euro ar fi trebuit pana acum, la mai bine de opt ani de la infiintare, sa propuna decidentilor politici – “euro” fiind un proiect politic, implicand consens intern si acordul tarilor membre ale zonei “euro” – una din doua variante: aderarea intr-un orizont clar definit de timp sau renuntarea definitiva sau temporara la aderare, mentinand moneda nationala. Aparent, pana in prezent acest lucru nu s-a intamplat.

 Mesajul public pare mai degraba unul de justificare a evitarii unei decizii ferme, invocandu-se argumente si situatii care, prin caracterul abstract, justifica starea de incertitudine: trecerea la euro este un proiect complex, cu implicatii majore, este nevoie de o decizie politică bazată pe un larg suport popular , sunt necesare reforme structurale care să contribuie la adâncirea convergenței cu țările membre, sa asigure fundamente economice solide, totul intr-un mediu consistenț, coerenț, clar… Realitatea si corectitudinea argumentelor justificative fiind indiscutabile, semne de intrebare ridica doar lipsa unui plan public pentru aderare la zona euro sau alternativei neaderarii la zona euro, asa cum a procedat Danemarca!

Ceea ce merita adus in discutie este motivul pentru care monedei nationale nu i se asigura statutul “suveran” la care ar avea dreptul in limita frontierei nationale si care ar proteja-o de influentele negative ale unei concurente care, in limbajul serviciilor secrete imbraca forma clasicei “coloane a V-a”!

In cazul tranzactiilor intre rezidenti, formularea ofertelor cu preturi in euro si chiar exprimarea contractuala a preturilor in euro, transfera riscul de curs valutar asupra cetateanului de rand, afectand  negativ si imprevizibil nu doar pe acesta, ci insasi stabilitatea monedei nationale, devenita din moneda de stingere a unei obligatii pecuniare moneda de cumparare a monedei de achitare a pretului!


Mai mult, clauzele contractuale care prevad plata pretului exprimat in euro „la cursul in lei” contin o precizare de natura a accentua devalorizarea leului: plata nu se face la cursul oficial BNR din ziua platii, ci la cursul de vanzare a euro de catre banca vanzatorului, curs intotdeauna dezavantajos fata de cursul oficial! Desigur, nu este ilegal sa corelezi pretul unei tranzactii de anumite variabile, atunci cand valoarea marfii tranzactionate este ea insasi afectata de factori acceptati, dar cu influente imprevizibile (recolte, minereuri, petrol, etc.). In cazul serviciilor si bunurilor de consum, incertitudinea pretului decontat in echivalent moneda nationala nu poate constitui o justificare.


La randul sau, mecanismul influentarii prin curs de schimb al activitatilor de export si, respectiv import, exprimarea preturilor in euro a transformat practic vanzarile interne in export, Romania devenind in mod straniu principala destinatie a exporturilor… romanesti, avand toate avantajele exportului catre terte tari si niciunul din dezavantajele comertului, aducandu-ne  in situatia definita in literatura de specialitate ca substituire ne- sau semi-oficiala, de facto, a monedei nationale cu euro.


Solutia? Legiferarea interzicerii afisarii de preturi exprimate in euro sau alta moneda straina si, respectiv, a includerii lor ca atare in contracte, pana cand “in condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene” (Constitutia Romaniei, art.137.2).

One thought on ““DACA VOI NU MA VRETI, EU VA VREAU!”

Add yours

  1. Buna seara Domnule Presedinte, Din nou o analiza exceptionala. Laser, nu altceva.Din pacate, cei care ne conduc sunt autisti. Nu au nimic de a face cu aceste probleme. Pe ei doar alegerile, cat pot fura si pe cine mai numesc in niscaiva functii. Noi ceilalti ne dam de ceasul mortii sa intelegem , sa incercam sa gasim solutii, dar pe ei nu-i intereseaza. Multa sanatate va doresc si cand aveti un pic de timp, dati-mi un semn. Multumesc, o seara frumoasa. Doru Gabor

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: