NOI SI… VREMURILE!

Daca la vremea respectiva si chiar mai tarziu, validitatea afirmatiei cronicarului MIRON COSTIN conform careia “nu suntu vremile supt cârma omului, ci bietul om supt vremi” era discutabila, odata cu eliminarea preturilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre clientii casnici de la 1 iulie a.c., va capata caracter de certitudine.

Greu de imaginat un moment mai potrivit liberalizarii pietei gazelor naturale pentru consumatorii casnici decat cel creat de sinergia celei mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana  (n.n. – evolutia negativa a PIB-urilor  Germaniei, Frantei sau Italiei reflecta totusi cresteri mai mari comparativ cu cresterea pozitiva a economiei romanesti!) si guvernarea liberala (atasata respectarii drepturilor individuale, libertatilor fundamentale, dreptului de proprietate, protectiei integritatii morale si fizice a cetatenilor, responsabilitatii).

Cu nedisimulata mandrie, ANRE anunta  ca “de la 1 iulie 2020, piata este deschisa integral pentru toti consumatorii, acestia avand libertatea de a alege un furnizor de gaze naturale dintre cei licentiati de autoritatea de reglementare si de a-si negocia direct clauzele si pretul pentru furnizarea gazelor naturale.

Formula ar putea fi utilizata si in alte domenii. Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS), de exemplu, ar putea informa pestii despre deschiderea sezonului la pescuit care le ofera posibilitatea sa isi aleaga pescarul si sa negocieze reteta de gatit ce li se va aplica. Similar, mistretii de la Balc ar putea sa aleaga intre a fi vanati de Ion Tiriac sau de patronii Daimler-Chrysler!

Daca libertatea alegerii furnizorului este evidenta, libertatea negocierii clauzelor si a pretului este ingrijorator de indoielnica.

Negocierea poate fi acceptabil definita ca un  proces de rezolvare a conflictului intre doua sau mai multe parti prin care fiecare dintre parti accepta modificarea cerintelor proprii pentru a ajunge la un compromis mutual acceptabil, implicand sau nu implicarea unui arbitru.

Partile sunt, de o parte, furnizorii de gaze naturale (ENGIE, E-ON, GAZ VEST, DISTRIGAZ VEST, SC RESTART ENERGY ONE SRL, TINMAR ENERGY, Energia Gas & Power srl, ROMGAZ, etc.) si consumatorii casnici ( circa 3.4 milioane). STATUL a delegat rolul arbitrului catre ANRE (Dumitru Chirita, Zoltan Nagy – Bege, Marian Neacsu).

La prima vedere, furnizorii de gaze naturale (in numar de doar 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi ) par lipsiti de orice sansa in confruntarea cu armata numarand 3.4 milioane de consumatori casnici.

Dezechilibrul de forte este inversat prin interventia arbitrului ANRE care, asa cum Basarab I i-a fortat pe ungurii lui Carol Robert  sa traverseze unul cate unul stramtoarea Posadei, permite consumatorilor sa se prezinte unul cate unul la negocieri.

Nu este inutil sa reamintim cine este Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei:           “ Autoritatea administrativă (…) independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.”

Nu avem motive sa punem la indoiala independenta decizionala, organizatorica si functionala a ANRE sau conformarea stricta la conditiile de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi, mai ales, de protecţie a consumatorilor, independenta, calificarea si profesionalismul conducatorilor ANRE fiind chezasie in acest sens.

Presedintele, Dumitru Chirita si-a inceput cariera la frageda varsta de 15 ani, ca electrician. Experienta acumulata l-a indreptatit ca, destul de tarziu, sa studieze Dreptul si Relatiile Internationale la Universitate Titu Maiorescu. Specializarea de la masterat (“Relatii de munca si industriale”) se potriveste “manusa” cerintelor functiei de presedinte al ANRE. Independenta ii este confirmata de activitatea sindicala (vicepresedinte Blocul National Sindical, presedinte Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate “Univers”, presedinte Sindicatului Liber Independent “Energia”) si de cea de afaceri ( actionar la SC Sindserv SA) si de cea politica (membru succesiv PSD, PSRO, PSD).

Vicepresedintele Marian Neacsu este recomandat, la randul sau de o experienta profesionala sugestiva  (IAS Slobozia, Ceres SA Slobozia, director general Morăritul SA, Morărit şi Panificaţie SA), de cursuri de  specializare adecvate (“Tehnici superioare de nutriţie a animalelor”,  „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”) si mai ales de masteratul “Studii de Securitate si Aparare”.  Independenta sa este deasemenea, indiscutabila (PSD, secretar general al PSD, Pro Romania).

Cele de mai sus constituie suficiente argumente pentru ca fiecare consumator, prin negociere, sa puna in sfarsit capat dictaturii furnizorului de gaze, impunandu-i preturi corecte (?!), clauze penale pentru intreruperile in furnizarea gazelor, eliminand practica majorarii volumului gazelor consumate prin aplicarea unui index misterios si necontrolabil, etc.  Daca furnizorul ales va fi nemultumit, sa-si aleaga alt consumator!

“Nu mai are niciun rost să păstrezi piața reglementată pe segmentul retail dacă piața angro este liberalizată. Așa am discutat cu actorii din piață, cu Guvernul, cu Comisia Europeană, dacă menții prețurile la consumatorii casnici cât timp ai o piață angro, tot timpul vor apărea diferențe, în plus sau în minus”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Evident, are dreptate: consumatorilor trebuie sa li se creeze cadrul de negociere pentru impunerea propriilor doleante. Statul si Guvernul nu se indoiesc de faptul ca protectia consumatorilor va fi astfel asigurata, motiv pentru care arbitrul (ANRE) se va putea retrage satisfacut! Cresterea competitivitatii va duce cu siguranta la scaderea graduala a tarifelor, putandu-se ajunge, Doamne fereste, la gratuitate!

O indoiala persista: ceea ce pare a fi o masura in beneficiul  consumatorului se va dovedi a nu fi decat permiterea accesului sacalilor-srl la masa rezervata pana acum a leilor (ENGIE, E-ON, GAZ VEST, DISTRIGAZ)!

Consumatorul se afla totusi in fata unei dileme: sa solicite programarea negocierilor la sediul fiecarui furnizor in parte sau sa-i invite pe rand la domiciliul sau ?!

 

 

One thought on “NOI SI… VREMURILE!

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: