“MAI ARE… UN SINGUR DOR!”

Cine ar fi crezut ca tristul destin al marelui Eminescu – trecut din aceasta lume fara sa fi vazut vreodata Marea – s-ar putea repeta in cazul lui Ion Tiriac, a carui dorinta fierbinte de a-si vedea o Academie de Tenis in Bucuresti (Romania ?!) pare a nu se indeplini deasemenea…

Nici istoricii literaturii romane, nici presa timpului, nici biografii Eminescului nu consemneaza daca el a solicitat vreunui contemporan sprijin in vederea indeplinirii modestului vis. In schimb, presa zilelor noastre nu precupeteste niciun efort in a reflecta si deplange sisificele eforturi ale recent alesului presedinte al Federatiei Romane de Tenis de a pune bazele unei Academii de Tenis care ar urma sa se numeasca – cum altfel ?! –  « Nastase – Tiriac – Tennis Academy » !

Reusitele unor mari campioni (Rafael Nadal, Marion Bartoli, Caroline Woszniaki, Caroline Garcia, s.a.m.d.)   datorate pregatirii individuale cu parinti sau apropiati nu sunt altceva decat exceptiile care confirma regula: majoritatea jucatorilor de top s-au format urmand cursuri mai mult sau mai putin indelungate in cadrul unor academii de tenis. (Boris Becker, Monica Seles, Jim Courier, Tommy Haas, Serena Williams, Venus WilliamsIMG Bollettieri Academy, Daniela Hantuchova, Juan Monaco, Feliciano Lopez, Janko Tipsarevic, Svetlana Kuznetsova, Ana Ivanovic, Andy Murray Sanchez-Casal Tennis Academy, Yevgeny Kafelnikov, Anastasia Myskina, Marat Safin, Anna Kournikova, Dinara SafinaSpartak Tennis Club Moscova, Goran Ivanisevic, Michael Stich, Novak Djokovic Pilic Tennis Academy Munchen, Laura Robson, Jeremy Chardy, Marcos Baghdatis, Anastasia Pavlyuchenkova Mouratoglou Tennis Academy…).

In Romania, pe langa zecile sau chiar sutele de “cluburi”, “asociatii sportive”, etc. care nu dispun nici macar de un singur teren de tenis, de un antrenor si uneori nici de jucatori (!) destinate a exploata generozitatea unor prevederi legale privind finantarea sportului (bugetele administratiilor locale sau judetene) exista si cluburi serioase care ar putea aspira cu succes la denumirea de “Academie de Tenis” ( Clubul “Voinicelul”, “Pescariu Sports”, “Winners Sport Club”, etc.) demonstrand ca atunci cand se doreste, se poate!

Daca “se poate”, care sunt insurmontabilele motive din cauza carora marele secund al lui Ilie Nastase, Ion Tiriac[1] pare, asemenea ambitiosului interlocutor al lui Mircea din Scrisoarea a III-a, a se “impiedica de-un ciot”?

Cum altfel ar putea fi caracterizat proiectul unei Academii de Tenis in Romania, in comparatie cu o banca, o societate de asigurari, una de transporturi aeriene, cu exclusivitatea asupra importului si distributiei unora dintre cele mai prestigioase marci auto, cu luxosul cartier residential “Stejarii”?! Un ciot!

Pentru a incerca sa intelegem dificultatile intampinate pentru infiintarea unei Academii de Tenis, sa incercam a defini o astfel de institutie, pornind de la exemplul uneia dintre cele mai prestigiase din lume, IMG ACADEMY BOLLETIERI care, infiintata in urma cu patruzeci de ani, poate fi considerata ca impunand standardul in functie de care toate academiile de tenis din lume sunt evaluate, fie doar pentru faptul de a fi pregatit nu mai putin de 16 jucatori de tenis care au ocupat locul I in clasamentele ATP si WTA!

IMG ACADEMY BOLLETIERI dispune de un corp impresionant de antrenori si instructori care elaboreaza planuri individuale de pregatire pentru fiecare sportiv in vederea atingerii potentialului sau maxim. Pregatirea sportiva este dublata de o pregatire scolara adecvata, activitatea fiecarui sportiv-scolar respectand un program strict saptamanal. Sunt organizate turnee interne pentru stabilirea ierarhiei valorice, sportivii beneficiind de un permanent “on-court training”. O atentie deosebita este acordata elementelor tactice si tehnice, pregatirii fizice si mentale, dezvoltarii calitatilor de leader, nutritiei, etc., iar elementele cheie ale jocului sunt analizate prin mijloace video.

Selectia jucatorilor incepe chiar fara stirea acestora, antrenorii urmarind competitiile de copii si tineret, clasamentele ITF si imaginile video, atunci cand sunt disponibile. Primele saptamani in cadrul Academiei constituie perioada de evaluare complexa a potentialului candidatului (evaluare fizica, aspecte tactice sau tehnice ce necesita imbunatatire sau corectare, adaptarea metodelor la personalitatea specifica a jucatorilor, comportamentul in competitie, ambitia, etc.).

Trecerea cu bine a primei faze permite intrarea in programul intensiv de pregatire, bazat pe planuri saptamanale (obiective, dinamica intensitatii pregatirii, studiul oponentilor, discutii analitice privind perioada trecuta si perspectivele).

In paralel, pregatirea scolara este strict monitorizata, in colaborare cu institutii prestigioase de invatamant de toate nivelurile.

Aceasta scurta prezentare este suficienta ca pentru a onora denumirea de ACADEMIE, un proiect de aceasta natura ar trebui sa asigure cu prioritate componentele tehnic – umana si educationala, baza materiala fiind secundara. In plus, implicarea directa a patronului este obligatorie pentru succesul intreprinderii: Bolletieri, Mouratoglou sau Sanchez sunt exemplificatoare!

Acceptand faptul ca datele publice disponibile definesc cu un grad de acuratete mai mult decat acceptabil personalitatea lui Ion Tiriac, este greu de crezut ca realizarea proiectului ar fi periclitata de lipsa de sprijin, de intelegere, de opozitia unor factori din institutiile guvernamentale, europene sau de singura persoana nominalizata expres ca obstacol de netrecut, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Oarecum logic, misterul are mari sanse de a fi dezvaluit de raspunsul la o intrebare dezarmant de simpla: chiar doreste Ion Tiriac realizarea unei Academii de Tenis?

                                                       ==== VA URMA ====

[1] Pentru cei care, putin probabil, nu stiu cine este Ion Tiriac, precizam ca este actionar important al societatii de asigurare ALLIANZ-TIRIAC, controleaza – prin TIRIAC AUTO – o serie de dealeri auto (Ford, Jaguar, Land Rover, Hyundai, Mitsubishi, Mercedes), a construit cel mai scump cartier rezidential din Bucurest, detine compania aeriana TIRIAC AIR, a vandut participatia la UNICREDIT TIRIAC BANK in 2015 pentru 700 milioane de euro, detine un parc auto de colectie de circa 400-450 de exemplare dintre cele mai scumpe, s.a.m.d. pana la cca. 1.2 miliarde euro!

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: