„DESTEPTAREA ROMANIEI”: LA RASCRUCE DE VANTURI… DESARTE !

Periodic, cetateanului roman definit ca atare exclusiv statistic, i se cere sa voteze. Deocamdata  este doar rugat, desi prezenta din ce in ce mai redusa la urne pare a favoriza germenii obligatiei de a vota prin dispozitie legala imperativa. Refuzul generalizat de a vota ar induce practic auto-proclamatilor “politicieni” imposibilitatea invocarii vointei “poporului” ca baza a validitatii perfidului “contract social” care legitimizeaza formal actul guvernarii la nivel national, regional sau local. De aici penibila disperare cu care personaje care “neavand nimic de spus” vizeaza instalarea la Cotroceni, de exemplu…

Presedintia Romaniei este materializarea refuzului de a avea un monarh care “sa domneasca fara sa guverneze”, a carui “lista civila” ar fi substantial inferioara costului alegerilor, in conditiile in care nici presedintele – constitutional – nu “prea” are atributii de guvernare. Ceea ce poate  – si chiar face – presedintele poate fi numit “trasul sforilor” la capatul carora sunt aliniate generic denumitele “institutii de forta”! Pe de alta parte nu putem ignora ca in favoarea „republicii semi-prezidentiale contemporane” actioneaza sustinut chiar familia regala a carei calitate, de la Carol I incoace, s-a degradat sustinut involuand de la stadiul sampaniei premium la acela de spirtoasa ieftina din dude si margarete…

Nimic nu demonstreaza mai elocvent inutilitatea functiei prezidentiale (beneficiara a superficialitatii cu care aceasta – in baza denumirii comune “presedinte” – este asimilata celei americane, britanice sau franceze) decat platitudinea promisiunilor facute “romanilor” din ce in ce mai induiosetor de naivi…  Un presedinte se poate afla, constitutional, in doar doua ipostaze. Fie guvernul va fi din opozitia apartenentei sale politice (a carei negare formal-declarativa este infirmata faptic “pas cu pas”) si atunci promisiunile sale nu pot fi materializate, fie guvernul va fi “al sau” si atunci nu va face decat sa dubleze sau submineze persoana primului-ministru!

Cele de mai sus sunt confirmate semnificativ de lozincile izvorate fie din propria gandire a candidatilor (putin probabil) sau a specialistilor partinici sau independenti, a prietenilor binevoitori, etc.

 

“Romania normala” este subterfugiul asumarii oricarei responsabilitati prin eludarea cerintei obiective de propunere a unei strategii pentru natiune, inlocuind-o cu una individuala, spre propriul si meschinul folos. Pe fundal poate fi intrezarit dispretul pentru masa alegatorilor, apreciata ca fiind incapabila a percepe si, respectiv, sanctiona negativ lipsa de continut a “ofertei”. Obiectivul normalitatii nu are logica decat ca antonim al anormalitatii! Este Romania o tara anormala? De ce? Romanii au corupt Bechtel, Siemens, Microsoft, Veolia, EADS ? Sau invers? Sunt conturile din Panama, Cipru, Virgin Islands, etc., detinute majoritar de romani? Este Romania o tara mizera? Doar daca apreciem ca Franta este doar Les Champs Elysees, Londra doar Bond Street sau America doar Fifth Avenue! Precaritatea infrastructurii, educatiei, sanatatii, justitiei, etc., nu este nici pe departe o consecinta a lipsei banilor ci a ascensiunii fara precedent a incompetentei!  Iar precaritatea obiectivului normalitatii – necuantificabil, nemasurabil si total irealist – dovedeste ca ascensiunea factorului perturbator mentionat continua cu virulenta!

Afirmatia de a fi deja “Alaturi de fiecare roman” este la fel de penibila ca si promisiunea de a fi dupa alegeri “Alaturi de fiecare roman”!  Cum adica “alaturi”? La modul in care Napoleon cunostea numele soldatilor de rand? Sau traind doar din salariul sau pensia minime pe economie? Sau doar simbolic, precum Isus Hristos? Alaturi de toti  romanii, identificati cum? Dupa cetatenie, dupa limba materna? Cei cu dubla cetatenie, in special si maghiara, vor beneficia de aceasta atentie?  Marturisesc sincer ca, dupa ce am luat cunostinta de declaratia primului ministru, in fiecare dimineata ma trezesc si negasind-o alaturi sau in bucatarie, sunt tentat sa apelez 112 pentru a-i anunta disparitia! (Nu fac totusi acest gest, descurajat de slaba performanta a autoritatilor in “cazul Caracal”!)

O propunere pe linia celor mai bune roluri comice jucate dar depasindu-le magistral vine de la Mircea Diaconu care, propunand “Lupta cu statul paralel”  pare a se fi inspirat din succesul mediatic al exorcizarilor, forma clasica a luptei cu un dusman inventat a carui inexistenta asigura paradoxal succesul vindecarii! Daca ar sti despre cine este vorba, ar spune concret! Daca stie si nu spune dar se gandeste la cine ne gandim si noi, ar trebui sa verifice de trei ori suruburile batranului Mehari inaintea fiecarei deplasari!

Permitandu-si un punct de vedere superior majoritatii romanilor – ne referim la inaltime ! – Dan Barna (al carui nume de familie originar pare a fi fost cel al aparatului la care excelau candva gimnastele noastre!) realizeaza cu o acuitate remarcabila ca “Romania are nevoie de schimbare”! La ce anume se refera nu ne spune, lasandu-ne sa presupunem ca asemuieste Romania unui bebelus caruia i s-au udat pampers-ii. O oarecare indoiala planeaza asupra acestei ipoteze: in astfel de situatii bebelusii plang, dar Romania este tacuta. Prea tacuta…

Transpus freudian in trecutul bizantin cand la Constantinopol guvernau persoane purtand acelasi nume (de familie!), Theodor Paleologu, urmasul lor nerecunoscut, are ambitii mari: sa “restaureze demnitatea statului, credibilitatea Romaniei in afara, respectul pentru Romania si romani si pacea sociala”! Inaintea sa, promisiuni similare a facut fiul ilegitim dar recunoscut al Marelui si Sfantului Stefan, Petru Rares, cu deosebirea ca a pus chezasie ambitiilor sale nu doar un buget rambursabil provenind din donatii, ci chiar propria viata! Practic, Th. Paleologu pare a ne spune “Dati-mi rolul lui Petru Rares pentru un serial de doua sezoane a cate cinci episoade si vom bate toate box-office-urile!” Cenusa lui Sergiu Nicolaescu se involbureaza gata-gata sa iasa din cutie…

 

Kelemen Hunor nu a promis nimic. Nu stie de ce candideaza, dar stie ca nu are nicio sansa. Ce rost ar avea sa promita ceva? Pozitiv este faptul ca subliniaza patrunderea spiritului olimpic in sanul minoritatii maghiare: ” Important este sa participi!”

 

Fresca alegerilor prezidentiale este completata discret, undeva in fundal distingandu-se in penumbra un actor-ministru sau ministru-actor (Bogdan Stanoievici) pregatind un scenariu-varianta pentru guvernanta de tipul “commedia dell’arte” jucata cu succes de prea mult timp pe malurile Dambovitei, un bijutier (Ninel Peia), un american (John Ion Banu) al carei nume de familie este motorul intim al fiecarei guvernari si, nu in ultimul rand, Alexandru Cumpanasu, nimeni altul decat, simplu, “unchiul Alexandrei” care, in aceasta calitate, se roaga zilnic sa... nu fie gasita Alexandra inainte de alegeri!

 

O varianta care ar putea face istorie, nu doar pentru Romania, este oferita de Ramona Ioana Bruynssens: clasicei confuzii Bucarest – Budapest i se poate adauga, in tandem, Brussels – Bruynssens!

 

In realitate, dilema votantilor se reduce la opta contra sau in favoarea deplasarii  saptamanale a coloanei prezidentiale pe traseul Bucuresti -Sibiu-Bucuresti cu impactul cunoscut asupra traficului. La urma urmei, un presedinte cu domiciliul in Bucuresti ar fi, din acest punct de vedere, si benefic traficului si mai putin costisitor! Doar sibienii vor vota indiscutabil in favoarea actualului presedinte: daca iese, nu vine la Primarie! Daca nu iese, presedintele redevenit primar nu le poate reprosa nimic. Ei il vor fi votat!

Concluzia, a carei validare o va face – sau nu – timpul, este descurajanta: in lipsa unui angajament politic serios, adevarata schimbare a Romaniei nu poate avea alt punct de plecare decat refuzul generalizat de a merge la vot ! Doar atunci “Desteptarea Romaniei” va fi mai mult decat un tablou festiv- alegoric!

 

 

 

One thought on “„DESTEPTAREA ROMANIEI”: LA RASCRUCE DE VANTURI… DESARTE !

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: